Idéer och inspiration för din trädgårdsdesign

Rustika trädgårdsmöbler av FSC-certifierat trä för en mer nordisk trädgård

För många människor är trädgården en förlängning av hemmet. Det är en plats där vi söker lugn, njuta av naturen och samlas med familj och vänner. För att skapa den perfekta atmosfären är valet av trädgårdsmöbler avgörande och allt fler vänder sig till hållbara val i jakten på den sanna nordiska känslan.

FSC-certifierat trä - ett hållbart val

FSC (Forest Stewardship Council) är ett internationellt märkningssystem för trä och papper. När du ser en produkt med FSC-märkningen betyder det att virket kommer från ett hållbart skogsbruk, där hänsyn tas till både miljö, sociala förhållanden och ekonomi. Genom att välja trädgårdsmöbler av FSC-certifierat trä säkerställer du att virket kommer från skogar där det inte avverkas mer virke än vad skogen kan föröka. Detta gör trädgårdsmöbler av FSC-certifierat trä till ett självklart val för den som vill göra ett miljömedvetet val.

Rustika trädgårdsmöbler gjorda av vagnar och kabeltrummor

En växande trend inom trädgårdsdesign är att använda gamla vagnar och kabeltrummor som trädgårdsmöbler. Det ger inte bara trädgården ett rustikt och autentiskt utseende, utan det är också ett bra sätt att återanvända och återvinna material. Denna nordiska look kan ge trädgården en känsla av enkelhet och samband med naturen.

Trädgårdsbord gjorda av kabelrullar och vagnar : En av de mest populära möblerna gjorda av dessa återvunna material är trädgårdsbordet. En stor kabeltrumma kan med lite kreativitet och hantverk förvandlas till ett unikt trädgårdsbord, där träets struktur och patina ger trädgården karaktär. Mindre vagnar kan sättas ihop och anpassas för att skapa ett charmigt cafébord eller sidobord.

Inspiration till ett trädgårdsbord av kabeltrummor

Planteringskärl och upphöjda bäddar : Utöver bord kan gamla vagnar även återanvändas till planteringskärl eller upphöjda bäddar. För den miljömedvetna trädgårdsägaren kan cortenstål också vara ett materialval för högbäddar, eftersom det är robust, hållbart och vackert patinerat över tid, vilket tillför trädgården ytterligare en nivå av rustik charm.

Växtlåda av vagnar

Trädgårdsbänkar från Trolleys : För den som vill fortsätta den rustika stilen kan vagnar även förvandlas till bekväma trädgårdsbänkar. Med tillägg av några kuddar och kanske ett litet bord kan du skapa det perfekta hörnet i trädgården för att koppla av eller läsa.

Trädgårdsbänk från återvunna vagnar

Att inreda din trädgård med möbler gjorda av återvunnet material som vagnar och kabeltrummor är inte bara ett val som tillför skönhet och karaktär till utomhusområdet, utan också ett val som främjar hållbarhet och miljömedvetenhet. Den autentiska nordiska looken, i kombination med vissheten om att du har tagit ett steg mot en grönare planet, gör denna stil till en eftertraktad trend inom modern trädgårdsdesign.

Så nästa gång du funderar på att uppdatera din trädgård, varför inte överväga att göra det hållbara valet och gå för den nordiska charmen som vagnar och kabeltrummor kan ge? Oavsett om du letar efter ett rustikt trädgårdsbord, en bänk full av karaktär eller en unik plantering så kan du hitta inspiration och riktiga nordiska pärlor på vår kategorisida med rustika trädgårdsmöbler .

12 tips på hur du inreder den lilla trädgården

När utrymmet är begränsat kräver det lite extra påhittighet att anlägga en trädgård. Men även små trädgårdar kan förvandlas till mysiga, funktionella och vackra oaser. Här är några tips och tricks för hur du får ut det mesta av en liten trädgård:

 1. Vertikal plantering: Oavsett om du använder klätterväxter, hängande krukor eller vertikala trädgårdar kan du dra fördel av höjden i din trädgård. Detta gör att du kan plantera fler växter utan att ta upp mycket golvyta.

 2. Multifunktionella möbler: Välj trädgårdsmöbler som kan ha flera syften. Till exempel en bänk med förvaring under sitsen eller fällbara stolar och bord som enkelt kan förvaras undan.

 3. Använd speglar: Att placera speglar i strategiska vinklar kan få en liten trädgård att verka större och samtidigt lägga till en intressant dimension.

 4. Zonindelning: Även i en liten trädgård kan du skapa olika "zoner" med hjälp av växter, stenar eller små träarbeten. Detta kan inkludera ett område för avkoppling, ett för att äta och ett för att växa.

 5. Krukor och krukor: Använd krukor för att odla växter, blommor och även vissa grönsaker. De är mobila, så du kan enkelt ändra trädgårdens utseende.

 6. Ljus: Integrera atmosfäriska ljuskällor, som t.ex ljusslingor, lyktor eller solcellsdrivna lampor. Bra belysning kan göra en liten trädgård magisk på kvällen.

 7. Färgsättning: Håll dig till en enkel färgsättning, eftersom för många färger kan få trädgården att verka rörig. Milda pasteller eller gröna nyanser kan skapa en lugn atmosfär.

 8. Less is more: Undvik överbelastning. Välj några nyckelelement och låt dem vara i fokus, snarare än att försöka stoppa i sig för mycket.

 9. Få ut det mesta av varje tum: Tänk på oväntade platser där du kan lägga till växter – som t.ex mellan stenar i en stig, på väggar eller till och med hängande från ett staket.

 10. Skapa djup: Genom att placera större växter eller element baktill och mindre framtill kan du skapa en illusion av djup.

 11. Vattenfunktioner: Tänk på små vattenfunktioner som en minifontän eller liten damm. Ljudet av vatten kan också ge en känsla av lugn.

 12. Håll det enkelt: I små utrymmen kan för många detaljer verka överväldigande. Välj nyckelelement och låt dem lysa.

  Även med begränsat utrymme kan en väl genomtänkt liten trädgård vara en fridfull tillflyktsort och en fröjd för ögat. Med lite kreativitet och planering kan du skapa ditt eget gröna paradis oavsett storleken på din uteplats.

  Hur ordnar man en stor trädgård?

  Att ha en stor trädgård erbjuder en värld av möjligheter, men det kan också ge sina egna utmaningar när det gäller att skapa en sammanhängande och funktionell inredning. Ett effektivt sätt att organisera utrymmet är att dela upp trädgården i olika zoner eller områden som tjänar olika syften, såsom relaxzoner, matplatser, lekytor och köksträdgårdar. Dessa zoner kan vackert kopplas samman med stigar och gångvägar som guidar gäster och boende genom trädgårdens olika delar.

  Skapa en samlingspunkt i trädgården

  I mitten av trädgården kan du överväga att placera ett framträdande element som en skulptur, en damm eller kanske en pergola. Detta element kommer att fungera som en naturlig samlingspunkt och kan vara ett samtalsämne bland gäster. För att skapa naturliga skiljelinjer mellan de olika områdena och ge lite avskildhet kan man använda häckar, timmer eller till och med stenmurar.

  Inspiration till en samlingspunkt i trädgården

  Skapa skugga och skydd

  Större träd kan planteras för att ge skugga, skydd och för att införa olika höjdnivåer i landskapet. Vatten spelar också en central roll i många stora trädgårdar och man kan tänka stort med inslag som en damm, en bäck eller till och med en liten sjö, som kan locka till sig vilda djur och ge en lugnande atmosfär.

  Mysigt område i trädgården med vindskydd

  Köksträdgård & aktivitetsområde

  För den med grön tumme kan en dedikerad del av trädgården inrättas som grönsaksträdgård, där det odlas grönsaker, örter och frukt. För dem som älskar aktivitet, överväg att inrätta ett område för sport eller spel.

  Mysiga sittplatser ger atmosfär

  Sittplatser kan spridas över hela trädgården, där du kan njuta av de olika vyerna. Bänkar, hängmattor och stolar kan placeras strategiskt för att uppmuntra avkoppling och fördjupning i naturen. Belysning längs stigar, vid vattendrag och i sittplatser gör trädgården till en inbjudande plats även på kvällen, och konstverk eller skulpturer kan inkorporeras som fokuspunkter. Slutligen kan ett hörn av trädgården förbli vild och ostörd, vilket ger en fristad för vilda djur som fåglar, fjärilar och bin.

  När man designar en stor trädgård är det viktigt att tänka på den övergripande visionen och designen utifrån ens personliga behov och preferenser. Med rätt planering kan vilken stor trädgård som helst bli ett paradis på jorden.
  Du kanske också gillar

  Se allt
  Example blog post
  Example blog post
  Example blog post