Hur man planterar i planteringskärl

Planteringsmaskiner har blivit en växande trend inom trädgårdsdesign. Inte bara för att de är praktiska, utan också för att de kan tillföra en unik estetik och struktur till vilken trädgård eller terrass som helst. Låt oss dyka ner i varför och hur du kan skapa mysiga uteplatser med dem.

Varför är en plantering en bra idé?

Planteringskärl kan vara idealiska av flera skäl. Först och främst ger de möjlighet att skapa en strukturerad och organiserad trädgård, särskilt i små utrymmen där utrymmet är begränsat. Dessutom kan planteringskärl höjas från marken, vilket gör det lättare att arbeta med växter utan att hela tiden behöva böja sig ner. För den som söker hållbarhet är planteringskärl av återvunnet trä eller nya och begagnade vagnar inte bara miljövänliga, utan också charmiga. FSC-certifieringen säkerställer att virket kommer från ett hållbart skogsbruk, vilket ytterligare stärker den miljövänliga aspekten.

Planteringskärl på hjul

Planteringskärl på hjul

Planteringskärl på hjul har blivit ett populärt val för många trädgårdsentusiaster, och det av goda skäl. De kombinerar skönheten och funktionaliteten hos en traditionell planteringsmaskin med den rörlighet och flexibilitet som hjulen erbjuder. Här är några av fördelarna och sätten att använda planteringsmaskiner på hjul:

Rörlighet : Den största fördelen med planteringsmaskiner på hjul är naturligtvis deras rörlighet. Du kan enkelt flytta runt lådan i trädgården, på terrassen eller balkongen. Detta är särskilt praktiskt om du vill följa solens strålar hela dagen, speciellt om dina växter kräver mycket solljus.

Att förändra landskap : Vill du ändra inredningen utomhus? Med mobila planteringskärl kan du enkelt designa om din uteplats efter säsong, humör eller vid speciella tillfällen.

Väderskydd : Om det finns förutsägelser om hårt väder, som t.ex frost eller kraftigt regn kan växtlådor på hjul snabbt flyttas till en mer skyddad plats, t.ex. under ett halvtak eller inomhus.

Ergonomi : För den som har svårt att böja sig kan en planteringsmaskin på hjul med högre design vara idealisk. Du kan skjuta den dit det är bekvämast för dig att arbeta med dina växter.

Roterande odling : För dem som odlar olika växter kan planteringskärl på hjul användas för att rotera växter baserat på deras specifika behov. Detta kan vara användbart för att säkerställa att växterna får den nödvändiga näringen från jorden.

Tillfälliga rumsavdelare : På större utomhusområden kan planteringskärl på hjul fungera som tillfälliga rumsavdelare eller skapa intima sittplatser. Det kan vara ett innovativt sätt att dela upp utrymmet för olika ändamål, t.ex. matplats, relaxzon osv.

Enklare underhåll : När det finns behov av att byta jord, dränera överflödigt vatten eller liknande underhåll, gör hjulen det lättare att flytta planteringsmaskinen till ett arbetsområde.

Planteringskärl på hjul är ett vittnesbörd om hur traditionella trädgårdselement kan anpassas till moderna behov. Genom att kombinera funktionalitet med estetik är de ett utmärkt tillskott för alla som letar efter flexibilitet i sin trädgård eller uteplats.

Hur använder man en planteringslåda?

En planteringsmaskin är ett bra sätt att odla växter, speciellt om du har begränsat utrymme eller om jorden i din trädgård inte är idealisk.

Börja med att välja rätt storlek och djup på planteringsmaskinen utifrån vad du planerar att plantera. Tänk också på materialet; planteringskärl i trä kan till exempel ge ett naturligt utseende, medan metall eller plast kan vara mer hållbara. Placera din planteringsmaskin på en plats där den får rätt mängd solljus, beroende på vilka växter du vill odla. Om din box är på hjul kan du enkelt flytta runt den efter solens rörelser.

Se till att din planteringsmaskin har dräneringshål i botten för att förhindra övervattning. Om den inte redan finns där kan du göra några själv. Ett lager av grus eller lecakulor i botten av lådan hjälper också till att förbättra dräneringen. Använd en bra krukjord som passar de växter du vill odla. Om du odlar blommor kan det räcka med en universell krukjord, medan speciella växter som suckulenter eller orkidéer kan kräva en speciell jordblandning.

Gräv små hål i marken, placera dina växter eller frön i dem och täck dem med jord. Se till att lämna tillräckligt med utrymme mellan plantorna för att ge dem utrymme att växa. Vattna dina växter regelbundet, men undvik att göra jorden för blöt. Mängden vatten och vattningsfrekvensen beror på de specifika växterna du har valt. Övervaka dina växter regelbundet för tecken på sjukdom eller skadedjursangrepp. Ta bort vissnade löv och blommor för att stimulera ny tillväxt.

Beroende på dina växter kan du lägga till ett organiskt gödselmedel varannan månad för att ge dem de näringsämnen de behöver. Med tiden kan jorden i din planteringsmaskin bli utsliten. Överväg att vända den översta tredjedelen av jorden varje år för att säkerställa att dina växter fortsätter att få de näringsämnen de behöver.

Planteringsmaskiner är en utmärkt lösning för både erfarna trädgårdsmästare och nybörjare. De låter dig experimentera med olika växter och mönster samtidigt som de är lätta att underhålla.

En strukturerad planteringsenhet med 3 plantor i

Strukturera din planteringslåda

Hur du strukturerar din planteringslåda beror mycket på vad du vill uppnå. Vill du skapa en färgsprakande blomsterträdgård, eller är du mer intresserad av ett grönt, frodigt landskap? Höjsängar av cortenstål kan ge en modern och stilren touch, medan blomlådor av återvunnet trä tillför en rustik charm. Variation i höjd, djup och material kan göra en värld av skillnad och skapa dynamik i din trädgård.

Vad kan odlas i planteringslådan?

Även om många använder planteringskärl för att odla grönsaker, är möjligheterna nästan oändliga när det kommer till icke-ätbara växter. Överväg prydnadsväxter som petunior, prästkragar eller lavendel för en doftande och färgstark låda. Gräs som svängel eller blågräs kan tillföra en lätt och luftig atmosfär, medan suckulenter kan vara idealiska för dem som vill ha minimalt med underhåll.

Här är en lista på 14 vackra sommarblommor och perenner som kan trivas i en planteringskruka:

 • Tusensköna (Leucanthemum vulgare) : En klassisk vit blomma som lyser upp vilken trädgård som helst.
 • Pelargon : Finns i många varianter och färger, och är en populär perenn med lång blomningstid.
 • Lavendel (Lavandula) : En doftande blomma som attraherar bin och ger en sydlig känsla.
 • Verbena (Verbena bonariensis) : Känd för sina höga stjälkar med lila blomhuvuden.
 • Nejlika (Dianthus) : En vacker sommarblomma med härlig doft, som finns i flera färger.
 • Allium : En perenn som lockar bin med sina sfäriska lila eller vita blommor.
 • Blåklint (Centaurea cyanus) : En traditionell vild blomma med ljusblå blommor.
 • Prydnadsgräs (som Carex) : Lägger till rörelse och struktur till planteringsmaskinen.
 • Asters (Aster) : Blommar sent och kan sätta färg på trädgården när andra växter börjar vissna.
 • Solhatt (Echinacea) : Känd för sina stora, färgglada blomhuvuden och sina medicinska egenskaper.
 • Prydnadstobak (Nicotiana) : En doftande sommarblomma som finns i en rad färger från vitt till djupt lila.
 • Sedum (Sedum) : En torktolerant perenn som ger färg på hösten.
 • Spansk tusensköna (Osteospermum) : En vacker sommarblomma som lyser upp med sina vita, rosa eller lila blommor.
 • Johannesört (Hypericum perforatum) : Känd för sin medicinska användning och gula blommor.

Dessa växter kan hjälpa till att skapa en varierad och färgstark planteringsenhet som kommer att blomma hela sommaren och attraherar en mängd olika insekter.

Plantering i en planteringsmaskin

När du väl har bestämt dig för vilken typ av plantering och vilka växter du vill ha är nästa steg att plantera. Börja med att säkerställa god dränering i botten av lådan. Detta kan uppnås genom att lägga ett lager av grus eller småsten. Lägg sedan till en jord av god kvalitet som passar de växter du väljer. Plantorna bör placeras med tillräckligt avstånd mellan dem för att tillåta tillväxt. Vattna dem regelbundet, men undvik övervattning eftersom detta kan döda växterna.

Växter i en plantering

Hur mycket jord behövs i en planteringslåda?

Mängden jord som behövs i en planteringslåda beror på storleken på lådan och de växter du vill odla. Som huvudregel ska jorden fylla det mesta av lådans volym, men en fri marginal på ca. 5-10 cm från jordytan till lådans kant för att förhindra översvämning vid vattning och ge plats åt växterna att växa.

För att bestämma exakt hur mycket jord du behöver kan du följa dessa steg:

 • Mät lådan: Ta reda på längden, bredden och djupet på krukan i centimeter.
 • Beräkna volym: Formeln för volymen av en rektangulär låda är Längd x Bredd x Djup. Detta ger dig volymen i kubikcentimeter.
 • Omvandla till liter: Eftersom det finns 1 000 kubikcentimeter i en liter, dividera ditt volymresultat med 1 000 för att få den nödvändiga mängden jord i liter.

Ta hänsyn till dräneringsskiktet: Om du lägger till ett dräneringslager av grus eller lecakulor i botten av lådan, dra av denna mängd från den totala mängden jord.

När du har räknat ut hur mycket jord du behöver kan det vara bra att köpa lite extra, speciellt om du planerar att byta ut matjorden eller lägga till mer allt eftersom växterna växer.

Hur mycket vatten behövs i en planteringslåda?

Att vattna en planter kräver ett skräddarsytt tillvägagångssätt eftersom mängden vatten som plantorna behöver varierar beroende på flera faktorer. Här är några överväganden som kan hjälpa till att avgöra hur mycket vatten som ska användas i en planteringsmaskin:

Växttyp: Olika växter har olika vattningsbehov. Till exempel trivs suckulenter med mindre vatten, medan vissa andra växter, som ormbunkar, kräver konstant fuktig jord.

Jordtyp: Om jorden i din låda är mycket dränerande (till exempel om den innehåller en hög andel sand) kan du behöva vattna oftare. Omvänt kommer en tätare jord (som lerbaserad jord) att behålla vatten längre och kräver därför mindre frekvent vattning.

Väder och klimat: I varma, torra perioder kommer växterna att kräva mer vatten, medan de i svala, fuktiga perioder behöver mindre.

Planteringsmaskinens material: Material som trä kan låta jorden andas och därmed torka ut snabbare än t.ex. plast.

Planteringslådans storlek: En djupare låda kan hålla mer fukt i botten, medan en lägre, bredare låda kan torka ut snabbare.

Istället för att fokusera på en viss mängd vatten kan du följa dessa allmänna vattningstips:

Känn på jorden: Stick ner ett finger i jorden till ett djup av ca 5 cm. Om jorden känns torr är det dags att vattna.

Vattna djupt, men inte för ofta: När du vattnar, se till att vattnet når rötterna. Detta uppmuntrar till djupare rottillväxt, vilket kan hjälpa växterna att klara sig bättre under torka.

Undvik vattenförsämring: Även om det är viktigt att se till att plantorna får tillräckligt med vatten, måste du också se till att planteringsmaskinen har bra dränering för att förhindra vattenförsämring.

Övervaka växterna: Växter visar ofta tecken på att få för lite eller för mycket vatten. Vissna eller gula blad kan vara ett tecken på antingen över- eller undervattning.

Genom att följa dessa riktlinjer och vara medveten om växternas behov kan du säkerställa korrekt vattning av din planteringslåda.


Du kanske också gillar

Se allt
Example blog post
Example blog post
Example blog post